Oudwoude – het begin van de verhalen

Op het kerkhof van de Hervormde kerk in Oudwoude bevindt zich het graf van mijn grootouders van mijn vaders kant; het graf van pake Hielke en beppe Jantje. Op de sobere roodbruine granieten steen staan zoals gebruikelijk hun namen, geboortedata en data van overlijden. Wat opvalt is dat mijn pake een stuk ouder was dan mijn beppe. Mijn pake werd geboren in 1887 en mijn beppe in 1901. Ze scheelden bijna 14 jaar. Als naam van mijn beppe wordt op de steen Jantje Stiksma vermeld en zo ken ik haar ook.

Maar op de gezinskaart 1920-1937 die ik tegenkom in de burgerlijke stand zie ik haar vermeld staan als Jantje Postma. Daarnaast kom ik op dezelfde kaart, helemaal onderaan, ook nog de naam Aaltje Stiksma tegen, geboren in 1917, die wordt vermeld als inwonende nicht, maar die ik ken als tante Aal. Hoe zit dit nu precies? Onder welke naam was mijn beppe nu geboren, hoe komt ze aan die tweede familienaam, wat is precies de relatie tussen Jantje en Aaltje, en waarom woonde Aaltje bij hen in huis? Tijd voor wat speurwerk.

In een serie van blogs ga ik het resultaat van mijn speurwerk als korte verhaaltjes publiceren. Naast het verhaal over de achternamen en geschiedenis van beppe Jantje, staat op mijn lijstje ook de geschiedenis van de boerderij aan de Wijgeast 67 en de prijzenkast van pake Hielke. Ook ga ik op zoek naar de verhalen uit de familie van mijn moeder’s kant, de familie Zandberg. Bijvoorbeeld het verhaal over het postkantoor van Kollum dat door mijn opa werd beheerd, het notariskantoor waar mijn moeder en een oom werkten, en wat ik verder nog in de geschiedenis van deze familie tegenkom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *